Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/ideboks.dk/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5621
Foredrag | Ideboks.dk

Efter 15 år som højskolelærer indenfor især design og innovation har jeg et bredt udvalg af foredrag om design, arkitektur, idéudvikling og innovation.

Eksempler på foredrag er:

Innovation og idégenerering (1,5 time)
Foredraget bygger på bogen “Design Thinking” som er udgivet på forlaget Grafisk Litteratur.
En introduktion til værktøjer til at tænke ud af boksen. Hvordan får vi idéer? Og ikke mindst hvordan får vi innovative idéer?
Hvad er innovation? Et buzz-word der har ramt Danmark med storm de seneste år. Alle bruger det, og der er meget stor forskel på hvad vi lægger i ordet. Men med udgangspunkt i designerens opfattelse af innovation: Nemlig at skabe noget nyt – noget som ikke er set før, kan vi se på hvordan man får innovative idéer.
Mange tror at de innovative designere er opfindere – den geniale mand der får guddommelig inspiration – vågner om natten råbende “heureka” og fremkommer med geniale nyskabende idéer.
Men virkeligheden er sjældent sådan… Innovative idéer kan tvinges frem! Indenfor design og idégenerering er et af de vigtigste begreber kvantitet frem for kvalitet. Derfor handler det om at få mange idéer. Einstein sagde engang at “Hvis en idé ikke virker absurd, har den ingen fremtid”. Så det handler ikke bare om at få mange idéer, men om at få mange absurde idéer. For i det absurde ligger ofte det unikke, det nyskabende, det vi ikke havde forventet.
Foredraget handler om hvordan man får disse idéer frem.

Design for begyndere (eller Design – hvad for en fisk?) (1,5 timer)
En introduktion til design for begyndere. Med udgangspunkt i forskellen på kunst, kunsthåndværk og design føres beskuerne igennem en lang række produkter der ikke bare er designede men som er godt gennemtænkt design.
Vi gennemgår hvordan alt vi er omgivet med i hverdagen er designet, fra vi står op af sengen til dagen er godt i gang.
Vi føres igennem en typisk designproces, hvor en kunde beder en designer om at designe et nyt produkt. Og vi kigger på cradle-to-cradle princippet, hvor produkterne gennemtænkes fra produktion til de bliver smidt ud og genbrugt.
Med et kort historisk overblik slutter vi af med møbeldesign og hvordan Danmark kom på verdenskortet indenfor design i dansk designs guldalder.

BIG – dansk arkitektur i verdensklasse (1,5 time)
Bjarke Ingels Group (BIG) er tidens mest hypede danske arkitektfirma. Men hvorfor? Hvad er det Bjarke Ingels kan? Og er der substans i det de laver?
Vi føres igennem BIG´s op- og nedture igennem tegnestuens forholdsvist korte eksistens. Og med fokus på en række af tegnestuens mest spændende projekter ser vi på hvad de har tegnet, vundet og ikke mindst fået bygget. For selvom BIG har fået utroligt meget spalteplads i aviserne, er det en meget lille procentdel af deres projekter der er blevet til noget igennem årene (dette er dog hurtigt ved at ændre sig i disse år).
Fra den lille havfrue i Shanghai til 8-tallet i Ørestaden over Amagerforbrændingen til gigantprojektet omkring beskyttelse af New Yorks kyststrækninger.

Ideboksen – hvordan skaber man innovation i undervisningen? (1-5 timer)
Med udgangspunkt i Ideboksen (www.ideboks.dk) som er udgivet sammen med bogen “Design Thinking” på forlaget Grafisk Litteratur, handler dette foredrag om at skabe innovativ tænkning i undervisningen!
Hvis du er underviser på en skole, gymnasium eller højere uddannelse, kender du måske til kravet om at eleverne skal lære at tænke innovativt. Men hvordan gør man lige det? Nikolaj har 10 års erfaring med undervisning i design og innovation på højskoler, og har derigennem udviklet en række kort som man som underviser kan bruge til at understøtte innovativ tænkning i undervisningen.
Boksen kan bruges i mange slags undervisning. Både i design og andre kreative fag, men også alle andre hvor ønsket om at få eleverne til at tænke ud af boksen, ikke acceptere den første, den bedste idé og tænke innovativt. Boksen kan bruges i enhver idéproces, både i indledningen, når holdånden skal dannes, i starten af en brainstorm hvor reglerne skal defineres og processen skal skydes i gang. Men ikke mindst når brainstormen går trægt, når holdet trænger til ny inspiration eller bare skal tænke i helt nye baner.

Wegner – Danmarks største møbeldesigner (1,5 time)
Fra den simple opvækst i Tønder til Danmarks måske mest elskede møbeldesigner med over 600 stole på samvittigheden havde Hans Jørgen Wegner et unikt liv.
Vi følger Wegner fra Tønder svendeprøven som snedker til flytningen til hovedstaden, hvor han tog på kunsthåndværkerskolen. Men inden han blev færdig blev opdaget af Danmarks nummer et inden for arkitektur og design – Arne Jakobsen og udset til at tegne alt inventar til Aarhus Rådhus.
Vi går tæt på en lang række af Wegners perlerække af smukke snedkermøbler og ser hvordan han blev ved med at genopfinde stolen – selv efter det amerikanske magasin Interior udråbte hans stol til The chair – den smukkeste stol i verden.